Sposób przygotowania:
Leniwe kopytka ze śliwkami
Ziemniaki ugotować i zmielić, lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ser biały zmielić, lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ser połączyć z ziemniakami, dodaćjajko, mąkę i smietanę i dokładnie wymieszać.Jak masa będzie zbyt rzadka- dodaćtrochę mąki, a jak zbyt gęsta- to śmietany. Z gotowego ciasta uformowaćrulonik, spłaczyć nożem i odcinać kawałki jak kopytka.Gotować parę minut wosolonej wodzie z dodatkiem oleju.Śliwki poprzekrajać na pół, wyjąć pestki. Śliwki bez pestek z dodatkiem cukru, podsmażyć na patelni na rozgrzanej połowie masła . Zdjąć je zpatelni i na tej samej patelni dodać resztę masła i bułkę tartą. Smażyć aż bułkasię zarumieni.Podawać kopytka ze śliwkami, posypane bułką tartą i polanejogurtem naturalnym.