Sposób przygotowania:
Leniwe waniliowe
Rozdrabniamy twaróg widelcem i łączymy z żółtkami i jajkiem i dokładnie mieszamy, jeżeli zależy nam na gładkiej konsystencji możemy go zblendować, ja tego nie zrobiłam bo chciałam aby twaróg był wyczuwalny. Następnie dodajemy wanilię, sól i mąkę. Zagniatamy delikanie ciasto które jest dość zwarte ale nie może być twarde bo kluski wyją twarde. W średnim garnku wstawiamy wrzątek z odrobiną soli. Dzielimyciasto na kilka porcji. Na podsypanym mąką blacie roluje wałeczki z porcji ciasta i lekko je spłaszczamy. Gotowe kluseczki wrzucamy do gotującej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Po wypłynięciu kluseczki są gotowe, wyjmujemy cedzakiem na durszlak. Podajemy z kwaśną śmietaną, posypane cynamonem i rodzynkami lub z innymi ulubionymi dodatkami.
luna76