jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Leniwy kołacz

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Słowacki placek makowy nacierany dżemem i oblany czekoladową polewą:)

Leniwy kołacz

Składniki:

Leniwy kołacz

 

  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mleka

 

  • DODATKI
  • 45-50 dag dżemu (czarna porzeczka, morelowy, itp.)

 

  • POLEWA
  • 15 dag mlecznej czekolady
  • 7½ g smalcu
  • 1½ łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Leniwy kołacz
Cukier utrzeć z jajkami mikserem, dodać olej, wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Nadal ucierając wsypać mak, wlać mleko i zmiksować. Ciasto będzie rzadkie. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą dużej formy i piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu placek pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie rozsmarować na nim dżem. Kolejno przygotować polewę.Czekoladę rozpuścić w garnku na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, a kiedy się rozpuści dodać smalec, mieszać, aż smalec się rozpuści i wyłączyć ogień.Po 2-3 minutach dodać do czekolady olej i dobrze wymieszać, a potem pozostawić na około 10 minut, aby polewa przestygła, mieszając od czasu do czasu.Kiedy polewa będzie ciepła, ale nie gorąca polać nią placek. Można go włożyć do lodówki najwcześniej po 2-3 godzinach od skończenia bo inaczej polewa straci połysk.

Tagi:

czekolada mak