Sposób przygotowania:
Leniwy kołacz
Cukier utrzeć z jajkami mikserem, dodać olej, wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Nadal ucierając wsypać mak, wlać mleko i zmiksować. Ciasto będzie rzadkie. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą dużej formy i piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu placek pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie rozsmarować na nim dżem. Kolejno przygotować polewę.Czekoladę rozpuścić w garnku na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, a kiedy się rozpuści dodać smalec, mieszać, aż smalec się rozpuści i wyłączyć ogień.Po 2-3 minutach dodać do czekolady olej i dobrze wymieszać, a potem pozostawić na około 10 minut, aby polewa przestygła, mieszając od czasu do czasu.Kiedy polewa będzie ciepła, ale nie gorąca polać nią placek. Można go włożyć do lodówki najwcześniej po 2-3 godzinach od skończenia bo inaczej polewa straci połysk.
wedith1
eli_555
luna
misia53
jovi
Przepis ten w oryginale ma w polewie smalec i olej bo nadaje to polewie połysku, z tym że polewa nie jest tak elastyczna i trochę się kruszy, ale to jej urok. Myślę, że bez problemów można zrobić normalną czekoladową polewę z dodatkiem masła:) Ja następnym razem też wypróbuję już inną:)