jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Leniwy torcik z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny torcik z jabłek doskonały na jesienne i zimowe wieczory

Leniwy torcik z jabłek

Składniki:

Leniwy torcik z jabłek

 

  • 1,5 kg jabłek antonówek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka tartej bułki- do formy
  • cukier puder- do posypania

Sposób przygotowania:

Leniwy torcik z jabłek
Mąką, kaszę manną, cukier i cukier waniliowy wymieszać dokładnie dodając porcjami proszek do pieczenia.

Dość grubo wysmarować formę masłem, wysypać tartą bułką.

Wymieszane sypkie produkty podzielić na 3 części równe.

Jabłka obrać pokrajać w cienkie plasterki, podzielić na połowę.

1/3 część sypkich produktów wsypać równą warstwą na dno formy.

Przykryć połową jabłek, uciskając je lekko, aby się równo ułożyły.

Przykryć jabłka drugą częścią produktów sypkich, wyrównać i ułożyć resztę jabłek, także wyrównując powierzchnię, po czym przykryć trzecią cześcią produktów sypkich.

Cienko pokrajaną w plasterki margarynę rozłożyć na całej powierzchni ciasta i wstawić do pieczenia, do piekarnika nagrzanego do 190 stop. C.

Po około 50 minutach, gdy powierzchnia ciasta zaczyna się rumienić, wyjąć ciasto z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Można podawać na ciepło, albo po przestudzeniu.