Sposób przygotowania:
Leniwy torcik z jabłek
Mąką, kaszę manną, cukier i cukier waniliowy wymieszać dokładnie dodając porcjami proszek do pieczenia.
Dość grubo wysmarować formę masłem, wysypać tartą bułką.
Wymieszane sypkie produkty podzielić na 3 części równe.
Jabłka obrać pokrajać w cienkie plasterki, podzielić na połowę.
1/3 część sypkich produktów wsypać równą warstwą na dno formy.
Przykryć połową jabłek, uciskając je lekko, aby się równo ułożyły.
Przykryć jabłka drugą częścią produktów sypkich, wyrównać i ułożyć resztę jabłek, także wyrównując powierzchnię, po czym przykryć trzecią cześcią produktów sypkich.
Cienko pokrajaną w plasterki margarynę rozłożyć na całej powierzchni ciasta i wstawić do pieczenia, do piekarnika nagrzanego do 190 stop. C.
Po około 50 minutach, gdy powierzchnia ciasta zaczyna się rumienić, wyjąć ciasto z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Można podawać na ciepło, albo po przestudzeniu.
Dość grubo wysmarować formę masłem, wysypać tartą bułką.
Wymieszane sypkie produkty podzielić na 3 części równe.
Jabłka obrać pokrajać w cienkie plasterki, podzielić na połowę.
1/3 część sypkich produktów wsypać równą warstwą na dno formy.
Przykryć połową jabłek, uciskając je lekko, aby się równo ułożyły.
Przykryć jabłka drugą częścią produktów sypkich, wyrównać i ułożyć resztę jabłek, także wyrównując powierzchnię, po czym przykryć trzecią cześcią produktów sypkich.
Cienko pokrajaną w plasterki margarynę rozłożyć na całej powierzchni ciasta i wstawić do pieczenia, do piekarnika nagrzanego do 190 stop. C.
Po około 50 minutach, gdy powierzchnia ciasta zaczyna się rumienić, wyjąć ciasto z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Można podawać na ciepło, albo po przestudzeniu.