eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Biszkoptowy puch

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm… można się rozpłynąć Szczerze polecam i to jako ciasto na największe uroczystości.

Biszkoptowy puch Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Biszkoptowy puch

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody ciepłej
  • 2 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

  • bułka czerstwa 2 małe Lubię Nie lubię
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • olejek migdałowy
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 1 1/2 kostki masła
  • dżem porzeczkowy 1 słoiczek

posypka:

  • masło 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 10 dkg

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy puch
Pieczemy biszkopt: Białka ubijam z cukrami na sztywno potem dodaję po 1 żółtku, następnie wlewam ocet i olej oraz wodę wsypuję mąkę z proszkiem i mieszam na koniec dodaję pianę z białek i lekko mieszam drewnianą łyżką na gładką masę wlewam ciasto do formy i piekę w piekarniku na 180 st na 30 minut.

Masa: Bułki zalewamy dwiema szklankami zimnego mleka i moczymy w nim do chwili aż dobrze się zmiękną. następnie rozgniatamy je widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotowałam z cukrem, dodałam bułki, wiórka i olejek gotowałam 5 minut. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce masy i ucierać. Biszkopt przekroić na 2 placki,pierwszy posmarować dżemem nałożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem,wierzch posmarować resztą masy.

Robimy posypkę : Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu, dodajemy cukier a na koniec wiórki mieszamy aż uzyska złoty kolor. Ciepłą posypkę wkładać na masę na wierzch aby przyległa do ciasta.  
Biszkoptowy puch
białka ubijamy z cukrem na puch dodajemy cukier waniliowy i ubijamy
Biszkoptowy puch
następnie dodajemy żółtka ,ocet i olej nadal mieszamy
Biszkoptowy puch
wsypujemy mąkę z proszkiem lekko mieszamy i wlewamy do formy i pieczemy
Biszkoptowy puch
moczymy bułki w mleku aż zmiękną i rozgniatamy
Biszkoptowy puch
z mleka i bułek gotujemy budyń
Biszkoptowy puch
biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy dżemem pożeczkowym
Biszkoptowy puch
następnie masło ucieramy
Biszkoptowy puch
i smarujemy biszkopt jedną częścią masy i przykrywamy drugą połową ciasta
Biszkoptowy puch
masło rozpuszczmy wsypujemy cukier smażymy dodajemy na koniec wiórka
Biszkoptowy puch
gotową posypkę wciskamy w ciasto