Sposób przygotowania:
Biszkoptowy puch
Pieczemy biszkopt: Białka ubijam z cukrami na sztywno potem dodaję po 1 żółtku, następnie wlewam ocet i olej oraz wodę wsypuję mąkę z proszkiem i mieszam na koniec dodaję pianę z białek i lekko mieszam drewnianą łyżką na gładką masę wlewam ciasto do formy i piekę w piekarniku na 180 st na 30 minut.
Masa: Bułki zalewamy dwiema szklankami zimnego mleka i moczymy w nim do chwili aż dobrze się zmiękną. następnie rozgniatamy je widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotowałam z cukrem, dodałam bułki, wiórka i olejek gotowałam 5 minut. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce masy i ucierać. Biszkopt przekroić na 2 placki,pierwszy posmarować dżemem nałożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem,wierzch posmarować resztą masy.
Robimy posypkę : Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu, dodajemy cukier a na koniec wiórki mieszamy aż uzyska złoty kolor. Ciepłą posypkę wkładać na masę na wierzch aby przyległa do ciasta.
Masa: Bułki zalewamy dwiema szklankami zimnego mleka i moczymy w nim do chwili aż dobrze się zmiękną. następnie rozgniatamy je widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotowałam z cukrem, dodałam bułki, wiórka i olejek gotowałam 5 minut. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce masy i ucierać. Biszkopt przekroić na 2 placki,pierwszy posmarować dżemem nałożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem,wierzch posmarować resztą masy.
Robimy posypkę : Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu, dodajemy cukier a na koniec wiórki mieszamy aż uzyska złoty kolor. Ciepłą posypkę wkładać na masę na wierzch aby przyległa do ciasta.
gusia1000