krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Leszcz po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Leszcz po warszawsku

Składniki:

Leszcz po warszawsku

 

  • kilogramowy leszcz
  • duża cebula
  • jabłko
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 8 dkg żółtego tartego sera
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki i olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Leszcz po warszawsku
Leszcza oczyszczamy, patroszymy, myjemy i kroimy na porcje. Dzwonka oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy. Obrane jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, łączymy z cebulą i sokiem pomidorowym, doprawiamy do smaku. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy tartym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku