Sposób przygotowania:
Letnia sałata z fetą i prosciutto
Wszystkie warzywa porządnie umyć i osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do dużej miski. Kilkakrotnie zgnieść dłonią. Ogórka pokroić w średniej wielkości kostkę ( razem ze skórką) i przełożyć do miski. Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda z nasionami i pokroić w średnią kostkę. Sprawione rzodkiewki pokroić w słupki. Cebulkę pokroić w cienki piórka i przełożyć do miski z pokrojonym na małe kawałki szczypiorkiem. Listki bazylii posiekać. Dodać do miski. Fetę lekko osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Przełożyć do miski. Delikatnie palcami przemieszać zawartość miski. Doprawić solą, pieprzem i cukrem i ponownie delikatnie przemieszać. Dodać sok z cytryny ( uwaga na pestki),dodać oliwę i ocet balsamiczny. Po raz ostatni wymieszać. Sałatę przełożyć do salaterki lub na pół misek. Prosciutto pokroić na długie paski i zwinąć w ruloniki. Ułożyć na wierzchu sałaty. Odłożyć na około kwadrans do lodówki. Podawać z pieczywem. Smacznego!