Sposób przygotowania:
Letnia zupa jarzynowa 4
-Warzywa oczyścić, opłukać, obrać. -Marchewkę i pietruszkę pokroić w krążki ,seler w mniejszą i ziemniaki w większą kosteczkę, kalarepkę w słupki. -Kalafiora podzielić na różyczki, kapustę poszatkować w paski. -Obraną fasolkę pokroić na małe kawałki. -Wszystkie warzywa umieścić w wysokim garnku , zalać gorącym wywarem / warzywa powinny być całkowicie przykryte płynem/ i zagotować. -Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut / nie dopuścić do rozgotowania ich/. -Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę . -Na patelni rozpuść masło /na małym ogniu/. -Dodać mąkę , zwiększyć ogień i mieszając drewnianą łyżką bardzo delikatnie ją przyrumienić. -Wlać szklankę zimnego bulionu lub wody, energicznie wymieszać . -Dodać chochelkę gotującej się zupy i wlać całość do garnka. -Wymieszać i zagotować zupę,/jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać -przegotowanej wody/. -Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut / pod przykryciem/. -Doprawić do smaku ,dodać posiekany koperek i pietruszkę i przelać do miseczek.*Zupę można posypać startym parmezanem. * Zupa jest pyszna z lanymi kluseczkami, ale wówczas rezygnuję z zasmażki i ziemniaków, a dodaję śmietanę.