cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Letnia zupa jarzynowa 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczna,jarzynowa zupa na zasmażce, która wiernie od lat dziecięcych króluje latem w mojej kuchni.

Letnia zupa jarzynowa 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Letnia zupa jarzynowa 4

 

  • /4 porcje/

 

  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • ok. 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1/2 szklanki świeżego zielonego groszku
  • garść fasolki szparagowej
  • mała kalarepka
  • zielony koperek
  • zielona pietruszka
  • ok. 2 l wywaru warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

 

  • zasmażka:
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnej wody lub wywaru warzywnego

 

  • jeśli do zupy używam domowego aromatycznego wywaru warzywnego nie dodaję żadnych przypraw, czasem jednak warzywa zalewam wodą i wówczas doprawiam własną przyprawę typu Jarzynka lub kostką.

Sposób przygotowania:

Letnia zupa jarzynowa 4
-Warzywa oczyścić, opłukać, obrać. -Marchewkę i pietruszkę pokroić w krążki ,seler w mniejszą i ziemniaki w większą kosteczkę, kalarepkę w słupki. -Kalafiora podzielić na różyczki, kapustę poszatkować w paski. -Obraną fasolkę pokroić na małe kawałki. -Wszystkie warzywa umieścić w wysokim garnku , zalać gorącym wywarem / warzywa powinny być całkowicie przykryte płynem/ i zagotować. -Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut / nie dopuścić do rozgotowania ich/. -Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę . -Na patelni rozpuść masło /na małym ogniu/. -Dodać mąkę , zwiększyć ogień i mieszając drewnianą łyżką bardzo delikatnie ją przyrumienić. -Wlać szklankę zimnego bulionu lub wody, energicznie wymieszać . -Dodać chochelkę gotującej się zupy i wlać całość do garnka. -Wymieszać i zagotować zupę,/jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać -przegotowanej wody/. -Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut / pod przykryciem/. -Doprawić do smaku ,dodać posiekany koperek i pietruszkę i przelać do miseczek.*Zupę można posypać startym parmezanem. * Zupa jest pyszna z lanymi kluseczkami, ale wówczas rezygnuję z zasmażki i ziemniaków, a dodaję śmietanę.
Letnia zupa jarzynowa 4
Oczyszczone i umyte warzywa umieścić w garnku.
Letnia zupa jarzynowa 4
Całośc zaklać wywarem warzywnym i zagotować.
Letnia zupa jarzynowa 4
Przygotować tradycyjną zasmażkę na maśle.
Letnia zupa jarzynowa 4
Gotową zasmażkę rozprowadzić wodą lub bulionem i połączyć z zupą.