Sposób przygotowania:
Letnie risotto z warzywamiETAP 1:
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić ryż. Podsmażyć aż będzie szklisty i wlać około 100 ml wody, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn odparuje ponownie wlać wodę i dusić. Czynność powtarzać aż ryż będzie na wpół miękki i będzie można dodać warzywa.
ETAP 2:
Gdy ryż się dusi przygotować warzywa- kalafior pokroić na różyczki, fasolkę na małe kawałki.
ETAP 3:
Por pokroić w cienkie krążki i dodać do ryżu. Następnie dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Wlać kolejne 100-150 ml wody i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą.
ETAP 4:
W między czasie bób obrać z łupin i dodać do garnka. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do rondla i dusić aż pomidory będą się rozpadać.
ETAP 5:
Dodać pieprz i tymianek. Wymieszać. Rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojony ser, wymieszać i podawać. Smacznego!