Sposób przygotowania:
Torcik wisniowy z kiwi
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając dodawać po kolei żółtka. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Kawe zmieszać z kardamonem, cukrem i cukrem waniliowym, zaparzyć w 1/4 szklanki wody, ostudzić, wlać spirytus, przykryć i odstawić. Czubatą łyzke mąki rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, chwile gotować do zgęstnienia, ostudzić. Pozostałe mleko zagotować z 1,5 łyzki cukru i 7 dag masła , po czym dodawać porcjami kasze manną. Do gorącej masy dodać jajo, szybko wymieszać. Zdjąć z ognia, wystudzić , a następnie zmiksować z dżemem i mlekiem ugotowanym z mąką. Schłodzić. Ugotować 1/2 torebki budyniu w szklance mleka, ostudzić. Utrzeć 5 dag masła z 1,5 łyzki cukru pudru i i żółtkiem, stopniowo dodając ostudzony budyń. Śmietane ubić z trzema łyżkami cukru pudru. Owoce kiwi obrać , pokroić w plastry. Blat biszkoptowy nasączyć ponczem i rozlożyć na nim mase wisniową. Przykryć drugim blatem, też nasączyć i rozłozyć mase budyniową, trzeci blat po nasączeniu udekorować bitą śmietaną i plasterkami kiwi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
marietta