Sposób przygotowania:
Lin pieczony w warzywach
Przygotowanie ryby: Lina patroszymy ze środka, obieramy z łusek, chociaż w tej rybie jest ich niewiele ale lepiej ją delikatnie przeskrobać. Myjemy dokładnie i solimy w środku i skrapiamy sokiem z połówki cytryny, pozostawiamy ją w lodówce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu rybę nacieramy w środku świeżo posiekaną natką pietruszki, pieprzymy grubo zmielonym pieprzem układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej trzeba nasmarować tłuszczem. Wkładamy do piekarnik na około 20 minut. Przygotowanie warzyw: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku wstawiamy osoloną wodę i na wrzątek rzucamy warzywa, gotujemy, aż będą miękkie. Tak ugotowane odcedzamy. Sos do warzyw: Jogurt naturalny mieszamy ze szczyptą oregano i 2 ząbkami czosnku. Tym polewamy jeszcze ciepłe warzywa. Rybę wyciągamy z piekarnika i układamy na warzywach z sosem. Wersja dla osób, które twierdzą, że potrawa jest mało treściwa - dodatkowo gotujemy 2 woreczki ryżu (jak podano na opakowaniu). Smacznego