sjoanna25

sjoanna25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Lin pieczony w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintne danie na większą okazję

Lin pieczony w warzywach

Składniki:

Lin pieczony w warzywach

 

  • Ryba - Lin
  • średniej wielkości brokuł
  • 1 marchewka
  • zielony groszek
  • 2 woreczki ryżu
  • marynowana mała kukurydza
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Lin pieczony w warzywach
Przygotowanie ryby: Lina patroszymy ze środka, obieramy z łusek, chociaż w tej rybie jest ich niewiele ale lepiej ją delikatnie przeskrobać. Myjemy dokładnie i solimy w środku i skrapiamy sokiem z połówki cytryny, pozostawiamy ją w lodówce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu rybę nacieramy w środku świeżo posiekaną natką pietruszki, pieprzymy grubo zmielonym pieprzem układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej trzeba nasmarować tłuszczem. Wkładamy do piekarnik na około 20 minut. Przygotowanie warzyw: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku wstawiamy osoloną wodę i na wrzątek rzucamy warzywa, gotujemy, aż będą miękkie. Tak ugotowane odcedzamy. Sos do warzyw: Jogurt naturalny mieszamy ze szczyptą oregano i 2 ząbkami czosnku. Tym polewamy jeszcze ciepłe warzywa. Rybę wyciągamy z piekarnika i układamy na warzywach z sosem. Wersja dla osób, które twierdzą, że potrawa jest mało treściwa - dodatkowo gotujemy 2 woreczki ryżu (jak podano na opakowaniu). Smacznego

Tagi:

ryż ryba ryby