Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Litewska baba zaparzana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nietypowe danie z ziemniaków

Litewska baba zaparzana

Składniki:

Litewska baba zaparzana

 

Sposób przygotowania:

Litewska baba zaparzana
Ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na utopionym boczku. Bardzo gorący tłuszcz z cebulą i skwarkami wlać do ziemniaków, wymieszać, wsypać mannę i dokładnie wymieszać. Dodać jaja majeranek, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przełożyć masę do nasmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą i dobrze nagrzanej formy. Piec około godziny w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia można posmarować wierzch baby śmietanką.
Podawać na gorąco z sosem grzybowym i pikantną surówką.

Smacznego!