Sposób przygotowania:
Litewska baba zaparzana
Ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na utopionym boczku. Bardzo gorący tłuszcz z cebulą i skwarkami wlać do ziemniaków, wymieszać, wsypać mannę i dokładnie wymieszać. Dodać jaja majeranek, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przełożyć masę do nasmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą i dobrze nagrzanej formy. Piec około godziny w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia można posmarować wierzch baby śmietanką.
Podawać na gorąco z sosem grzybowym i pikantną surówką.
Smacznego!
Przełożyć masę do nasmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą i dobrze nagrzanej formy. Piec około godziny w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia można posmarować wierzch baby śmietanką.
Podawać na gorąco z sosem grzybowym i pikantną surówką.
Smacznego!