Gazee

Gazee

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Lizaniec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Banalne, łatwo wykonalne, słodziuuutkie ciacho.

Lizaniec

Składniki:

Lizaniec

 

  • 1,5 l mleka
  • 1,5 szklanki śmietany (ja używam takiej zwykłej, 18%)
  • 5-6 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • biszkopty lub herbatniki
  • galaretka (jedna lub dwie, mogą być różnokolorowe)
  • owoce (nie dużo, wedle uznania raczej)

Sposób przygotowania:

Lizaniec
Najlepiej zacząć od mleka. Mleko należy nastawić do zagotowania. W międzyczasie jajka należy rozmieszać ze śmietaną, po czym dolać ten miks do gotującego (!) się mleka. Powinien powstać serek, który trzeba odcedzić, i lekko ostudzić (jest to ważne, by nam się potem margaryna nie rozpuściła). W czasie gdy nasz serek dojrzewa sobie i oddaje ciepło do atmosfery musimy zrobić dwie rzeczy: utrzeć masło/margarynę z cukrem (całą; można mikserem, można ręcznie, jak kto woli), i nastawić galaretki (prościzna, wystarczy rozrobić wg. opisu na paczce i postawić do ostygniecia). Do utartego z cukrem masła powoli dodajemy ten serek. Gdy wszystko wymieszamy dokładnie możemy na chwilę odstawić masę, trzeba przygotować blaszkę. Nic prostrzego! Tortownicę (ja mam tą o średnicy 25cm, wychodzi pełna) wykładamy biszkoptami lub herbatnikami. Biszkopty warto delikatnie zmoczyć (w wersji dla dorosłych jakimś alkoholem, a w wersji normalnej wodą). Na tak przygotowaną blaszkę możemy wylać pół masy. Do drugiej połowy dodajemy kakao i po wymieszaniu wylewamy na masę białą. Na wierzchu układamy owoce (najsmaczniejsze wychodzi z jednym rodzajem owoców, szczególnie polecam truskawki, jagody, maliny, lub brzoskwinie), a całość polewamy tężejącą galaretką. (Jeśli na wierzchu pokażą się białe 'fafarki' nie należy się tym przejmować ;) )