SUPERPRZEPIS

Ljutenica

  • 10
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Ljutenica Więcej zdjęć (5)

warzywny, bardzo gęsty sos

Składniki:

Ljutenica

 

  • 1/2 kg papryki czerwonej
  • 1/2 kg bakłażana
  • 1 , 25 kg pomidorów czerwonych - odmiana podłużna, bardzo mięsista
  • 1 dość duża cebula
  • 1 mała okrągła ostra papryczka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka czubrycy czerwonej
  • 1 , 5 łyżeczki soli
  • 0 , 5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego

 

Sposób przygotowania:

Ljutenica
pomidory zalałam wrzącą wodą, po 2 minutach odcedziłam i schłodziłam wkładając do zimnej wody. Obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę - można zmiksować, ale wolałam kroić niż wyciągać sprzęt. Przełożyłam je do garnka i gotowałam aż nieco odparowały - moje były bardzo mięsiste więc trwało to tylko ok. 20 minut na małym ogniu. Papryki i bakłażana ułożyłam na blasze i wstawiłam na górną półkę piekarnika, pod grill. Piekłam aż skórka się przypiekła odwracając w tym czasie 2 razy żeby warzywa były równo upieczone. Bakłażana ostudziłam kładąc po prostu na talerzu - gdy przestygł zdjęłam skórkę a miąższ posiekałam drobno. Z mojego bakłażana podczas obierania nie wypływała żadna woda, ale jeśli będzie ciekła to należy ją odlać. Papryki od razu po wyjęciu z pieca włożyłam do foliowego woreczka i zostawiłam zamknięte w nim na 10 minut. Po tym czasie obrałam je ze skórki, usunęłam pestki a sok wyciekający z papryk zachowałam. Miąższ posiekałam drobno. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Ostrą papryczkę oczyściłam z pestek i też posiekałam - można ją upiec razem z dużymi paprykami, ale ja zapomniałam. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę z czosnkiem i papryczką, smażyłam aż się zeszkliła, dodałam czubrycę, wymieszałam, przełożyłam do garnka z pomidorami. Dodałam także paprykę i bakłażana. Doprawiałam solą, cukrem i dusiłam jeszcze ok. 45 minut żeby smaki i składniki się połączyły, uważając żeby nic się nie przypaliło. Ljutenica powinna być bardzo gęsta, tak żeby nie spływała z chleba. Wrzący sos nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do ostygnięcia do góry dnami. Z tej ilości składników wyszły mi 3 słoiczki 0,33 l i 3 mniejsze, chyba 0,2 l
Ljutenica
bakłażana upiekłam w całości - gdy lekko ostygł wyjęłam cały środek i posiekałam
Ljutenica
upiekłam też papryki - w całość - po 10 ciu minutach w foliowej torebce bez problemu schodzi skórka
Ljutenica
pomidory sparzyłam - obrałam ze skórki - posiekałam i podgotowałam żeby nieco odparował nadmiar wody
Ljutenica
do pomidorów dodałam paprykę bakłażana i podsmażoną cebulę z czosnkiem i ostrą papryczką

Tagi:

bakłażan