Sposób przygotowania:
Łódeczka z piersi kurczaka z farszem
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy otwór w piersi kurczaka smarujemy olejem i oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Mozzarellę, suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i mieszamy.
Folię aluminiową smarujemy pozostałym olejem. Do nacięcia wkładamy farsz. Mięso dociskamy i spinamy patyczkami. Zawijamy w folię aluminową, wkładamy do małej brytfanki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
W międzyczasie zlewamy wytopiony płyn.
Sos:
Wytopiony płyn przelewamy do słoika ( około 400 ml). Uzupełniamy wodą do pełnego i przelewamy do małego garnka 3/4 zawartości słoika. Do garnka dodajemy 1 łyżeczkę ze sporym czubkiem koncentratu pomidorowego, resztę soli i pieprzu, bazylię.
Do wody w słoiku dodajemy mąkę, mieszamy wylewamy do sosu przez chwilę gotujemy. Sos przelewamy do salaterki i przekładamy pokrojoną pierś.
Mozzarellę, suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i mieszamy.
Folię aluminiową smarujemy pozostałym olejem. Do nacięcia wkładamy farsz. Mięso dociskamy i spinamy patyczkami. Zawijamy w folię aluminową, wkładamy do małej brytfanki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
W międzyczasie zlewamy wytopiony płyn.
Sos:
Wytopiony płyn przelewamy do słoika ( około 400 ml). Uzupełniamy wodą do pełnego i przelewamy do małego garnka 3/4 zawartości słoika. Do garnka dodajemy 1 łyżeczkę ze sporym czubkiem koncentratu pomidorowego, resztę soli i pieprzu, bazylię.
Do wody w słoiku dodajemy mąkę, mieszamy wylewamy do sosu przez chwilę gotujemy. Sos przelewamy do salaterki i przekładamy pokrojoną pierś.