BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Łódeczki ziemniaczane z fasolką, jajkiem na rukoli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne ziemniaczki zapiekane w piekarniku w towarzystwie pysznej fasolki szparagowej oraz smacznego jajka podane na rukoli.

Łódeczki ziemniaczane z fasolką, jajkiem na rukoli

Składniki:

Łódeczki ziemniaczane z fasolką, jajkiem na rukoli

 

Sposób przygotowania:

Łódeczki ziemniaczane z fasolką, jajkiem na rukoli
Duże ziemniaki dokładnie wyszorować a następnie gotować w osolonym wrzątku około 35 minut.

Odcedzić i wystudzić.

Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na dwie połówki, po czym wydrążyć łyżką miąższ ( środek ziemniaka).

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i włożyć do naczynia połówki ziemniaków.

Fasolkę szparagową opłukać odciąć końcówki, następnie pociąć na 2 - 3 części, włożyć do garnka z wodą lekko osoloną i gotować około 8 - 10 minut.

Następnie podsmażyć na maśle klarownym.

Podsmażoną fasolkę włożyć w wydrążone połówki ziemniaczków.

Jajka wbić do miseczki, tak aby żółtka były w całości.

Dużą łyżką wyjmować po jednym żółtku i nakładać na fasolkę w ziemniaczkach, dodać białka, posypać posiekaną pietruszką zieloną oraz oprószyć solą i pieprzem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 

Piec około 15 minut, do ścięcia sie jajek i zapieczenia ziemniaków.

Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.