Sposób przygotowania:
Łódeczki ziemniaczane z fasolką, jajkiem na rukoli
Duże ziemniaki dokładnie wyszorować a następnie gotować w osolonym wrzątku około 35 minut.
Odcedzić i wystudzić.
Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na dwie połówki, po czym wydrążyć łyżką miąższ ( środek ziemniaka).
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i włożyć do naczynia połówki ziemniaków.
Fasolkę szparagową opłukać odciąć końcówki, następnie pociąć na 2 - 3 części, włożyć do garnka z wodą lekko osoloną i gotować około 8 - 10 minut.
Następnie podsmażyć na maśle klarownym.
Podsmażoną fasolkę włożyć w wydrążone połówki ziemniaczków.
Jajka wbić do miseczki, tak aby żółtka były w całości.
Dużą łyżką wyjmować po jednym żółtku i nakładać na fasolkę w ziemniaczkach, dodać białka, posypać posiekaną pietruszką zieloną oraz oprószyć solą i pieprzem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 15 minut, do ścięcia sie jajek i zapieczenia ziemniaków.
Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.
Odcedzić i wystudzić.
Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na dwie połówki, po czym wydrążyć łyżką miąższ ( środek ziemniaka).
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i włożyć do naczynia połówki ziemniaków.
Fasolkę szparagową opłukać odciąć końcówki, następnie pociąć na 2 - 3 części, włożyć do garnka z wodą lekko osoloną i gotować około 8 - 10 minut.
Następnie podsmażyć na maśle klarownym.
Podsmażoną fasolkę włożyć w wydrążone połówki ziemniaczków.
Jajka wbić do miseczki, tak aby żółtka były w całości.
Dużą łyżką wyjmować po jednym żółtku i nakładać na fasolkę w ziemniaczkach, dodać białka, posypać posiekaną pietruszką zieloną oraz oprószyć solą i pieprzem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 15 minut, do ścięcia sie jajek i zapieczenia ziemniaków.
Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.
gusia1000