Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Łódka z szynki i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

świetny przepis na przystawkę przed daniem głównym

Łódka z szynki i sera

Składniki:

Łódka z szynki i sera

 

  • 1 płat ciasta francuskiego mrożonego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 18 dag szynki szwarcwaldzkiej cienko pokrojonej
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3/4 szklanki tartego sera dobrej jakości

Sposób przygotowania:

Łódka z szynki i sera
podgrzać piekarnik do 180 stopniu rozmrozić ciasto rozmącić żółtko z mlekiem posmarować jajkiem brzegi ciasta złożyć ciasto na pół wzdłuż dłuższego brzegu zlepić krótsze brzegi odsłonić środek formując rodzaj łódki wyłożyć spód i boki szynką rozrobić dżem brzoskwiniowy z musztardą i rozsmarować na szynce posmarować tartym serem posmarować brzegi ciasta jajkiem piec w piekarniku 10 do 12 minut aż ciasto się przyrumieni na złotobrązowy kolor