Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Lodowe hamburgery

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne drożdżowe bułeczki przełożone musem jagodowym, lodami i bitą śmietaną, czyli pyszna lodowa kanapka dla łasuchów.

Lodowe hamburgery

Składniki:

Lodowe hamburgery

 

 

  • nadzienie:
  • opakowanie ulubionych lodów, najlepiej domowych
  • 250 ml śmietanki 30%
  • szklanka sezonowych owoców u mnie jagody

Sposób przygotowania:

Lodowe hamburgery
Przygotowanie bułeczek: Mąkę przesiewamy na stolnicę. W środku mąki robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże i rozpuszczamy w letnim mleku. Posypujemy mąką. Następnie do wgłębienia wbijamy jajka, wsypujemy sól i cukier. Na wierzch kładziemy kawałki masła. Wszystko zagniatamy na luźne ciasto. Ciasto mocno wybić rękami, przy tym od czasu do czasu unosząc je w górę i rzucając na stolnicę. Tak by dobrze się napowietrzyło. Aby ciasto było luźne i jedwabiście lśniące należy je odrywać od stolnicy i z powrotem rzucać. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy znów wkładamy do miski i odstawiamy na noc do lodówki. Od ciasta oddzielamy kawałki i formujemy okrągłe bułeczki, wielkości orzecha włoskiego. Ciasto jest dość luźne i tłuste dlatego należy dłonie i stolnice podsypywać mąką. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem około półtorej godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Powinny co najmniej podwoić swoją objętość.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy około 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Podczas, gdy bułeczki się pieką jagody miksujemy blenderem na mus, możemy je dosłodzić do smaku.Śmietankę ubijamy.Jeszcze letnie bułeczki kroimy na pół. Obie połówki smarujemy musem jagodowym. Następnie na jedną połówkę kładziemy gałkę loda, na drugą łyżkę bitej śmietany składamy kanapkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.