piotr.frysiak

piotr.frysiak

Kucharz
[Przepisów: 7]

Lodowiec wg piotr.frysiak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto biszkoptowe na zimno z galaretką.

Lodowiec wg piotr.frysiak

Składniki:

Lodowiec wg piotr.frysiak

 

  • 30 dag okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki ( czerwona i zielona)
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • kakao, masło lub margaryna

 

Sposób przygotowania:

Lodowiec wg piotr.frysiak
Mleko zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i z budyniem w proszku. Wymieszać i wlać do przestudzonego mleka. Zagotować, cały czas mieszając. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić krem na dwie równe części, do jednej dodać kakao. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody i wystudzić. W brytfannie ułożyć ciasno biszkopty namaczając je w galaretkach. Nałożyć pierwszą warstwę kremu, potem znowu biszkopt i kolejną warstwę kremu i biszkopt. Zalać resztą galaretki i pozostawić do ściągnięcia w lodówce.

Tagi:

biszkopt