Sposób przygotowania:
Lody batatowe ze śmietaną
Gęstą śmietanę dziesięcio-procentową ubijamy na puszystą masę z dodatkiem jednej śnieżki i 1 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego.
Dużego batata gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki, kroimy na pół i gnieciemy widelcem albo miksujemy do uzyskania jednolitej masy. ( drugą połowę batata możemy użyć do czegoś innego). Dodajemy papkę z batata do ubitej śmietany i jeszcze przez chwilę ubijamy masę.
Przekładamy do pojemniczków na lody i wstawiamy do zamrażalnika.
Dużego batata gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki, kroimy na pół i gnieciemy widelcem albo miksujemy do uzyskania jednolitej masy. ( drugą połowę batata możemy użyć do czegoś innego). Dodajemy papkę z batata do ubitej śmietany i jeszcze przez chwilę ubijamy masę.
Przekładamy do pojemniczków na lody i wstawiamy do zamrażalnika.