Sposób przygotowania:
Lody cynamonoweEtap 1
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cynamonem na puszysty krem.
Etap 2
Mleko zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do kremu z żółtek i cały czas mieszać. Wszystko przelać z powrotem do garnka, podgrzewać na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, cały czas ubijając trzepaczką.
Nie dopuścić do zagotowania! Następnie masę schłodzić w zimnej kąpieli dalej ubijając trzepaczką.
Etap 3
Śmietanę ubić na sztywno.
Etap 4
Bitą śmietanę dodać do cynamonowej masy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Etap 5
Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 20 minut.
Etap 6
Lodową masę przełożyć do zamykanego plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje i podawać.