kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Lody – Gąsienica truskawkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

wspaniały, lodowy deser zadziwi wszystkich...

Lody – Gąsienica truskawkowa

Składniki:

Lody – Gąsienica truskawkowa

 

  • Lody rolada Familiada śmietankowa Zielona budka
  • Śmietana w sprayu
  • Słomka na czujki
  • 2 goździki na oczy
  • na salceson truskawkowy:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 30 dag truskawek mogą być mrożone
  • 2 serki waniliowe
  • 2 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Lody – Gąsienica truskawkowa
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (50g). Wymieszać z serkami waniliowymi, wstawić do lodówki niech się zetnie. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić. Truskawki pokroić na połówki. Do butelki po wodzie mineralnej kłaść na przemian pokrojony serek i truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Żeby wyjąć należy butelkę polać gorącą wodą i po kawałku odkroić plastik. Pokroić w krążki. Roladę pokroić w krążki, następnie krążki na pół krążki i kłaść na przemian z krążkami lodów tworząc gąsienicę. Zrobić czujki ze słomki a oczy z goździków – nogi natomiast z jabłka lub z innych owoców. Udekorować śmietaną w sprayu.

Tagi:

lody lody