marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody parfait Marii Brizard.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ubić żółtka z gorącą wodą i cukrem,śmietanę ubić na sztywno,dodać likier.Połączyć masę jajeczną ze śmietaną,wyłożyć do formy i zamrozić.

Lody parfait Marii Brizard.

Składniki:

Lody parfait Marii Brizard.

 

  • 4 żółtka,
  • 2-3 łyżki gorącej wody,
  • 50-75 g.cukru,
  • 250 ml.śmietany kremówki,
  • bita śmietana,
  • orzeszki pistacjowe,
  • fiołki kandyzowane,
  • 1 torebka śmietan-fixu,
  • 2-3 łyżki likieru anyżowego 25%.

Sposób przygotowania:

Lody parfait Marii Brizard.
Żółtka ubić z gorącą wodą na puszystą masę,dodając cukier.Śmi-
-etanę kremówkę ubić z śmietan-fixem na sztywno i wmieszać likier.Połączyć ubitą śmietanę z masą jajeczną i wyłożyć do opłukanej wodą podłużnej formy i zamrozić w ciągu 2-21/2 godz.
Po wyjęciu z zamrażalnika lody wyłożyć na półmisku odwracając formę do góry dnem.Przybrać bitą śmietaną,posypać orzeszkami pistacjowymi i kandyzowanymi fiołkami.

Tagi:

lody