Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Lody waniliowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naturalne, bez ulepszaczy i środków konserwujących, czyli domowe lody waniliowe. Deser idealny na upalne dni.

Lody waniliowe

Składniki:

Lody waniliowe

 

  • ok. 1 litr

 

Sposób przygotowania:

Lody waniliowe
Kremówkę, mleko, miód zagotować razem z przeciętą i wyłuskaną z ziaren laską wanilii. Zdjąć z ognia i wyjąć laskę waniliową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do żółtek nie przerywając mieszania dodawać porcjami gorącą śmietanę, dokładnie wymieszać. Całość ponownie przelać do garnka i jeszcze chwile podgrzewać aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzić do podgrzania powyżej 80°C ani zagotowania. 

Powstałą mieszankę schłodzić w lodowatej wodzie, a kiedy będzie zupełnie schłodzona przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 10-12 godzin. 

Przelać do maszynki do lodów, postępować zgodnie z instrukcją obsługi.