kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Lody waniliowe z karmelem i słonecznikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowe lody z wyraźnym aromatem wanilii. W połączeniu z gęstym, maślanym, słonawym sosem karmelowym i słonecznikiem są pysznym deserem dla dzieci i dorosłych.

Lody waniliowe z karmelem i słonecznikiem

Składniki:

Lody waniliowe z karmelem i słonecznikiem

podstawowe

  • Lody:
  • 300 ml mleka
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g cukru

 

  • Sos karmelowy:
  • 4 łyżki białego cukru
  • 60ml wody
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • około 1/3 łyżeczki soli

 

  • słonecznik

Sposób przygotowania:

Lody waniliowe z karmelem i słonecznikiem
Lody:

Do garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodać nasiona z laski wanilii oraz wydrążoną laskę. Zagotować, wyciągnąć laskę wanilii.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem przez sitko do masy jajecznej, cały czas mieszając.

Całą masę przelać do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Nie zwiększać mocy palnika, masa może się zwarzyć. Masę pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

100 g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.

Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Sos karmelowy:

Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 4-6 minut w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do dzbanuszka.