Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście żytnim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zaprezentowane krążki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, czy też śniadanie lub kolację. Nie trzeba ich smażyć w głębokim oleju i dodatkowo mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej.

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście żytnim

Składniki:

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście żytnim

 

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek mąki żytniej typ 720 (płaskie)
  • sól, pieprz (ew. ulubione przyprawy, u mnie m.in. suszona natka pietruszki)

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście żytnim

Cukinia:

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście żytnim
Użyłam wykrawaczki do ciasteczek w kształcie serduszka.

Cukinię należy pokroić w plastry o grubości 3-5 mm.
Z każdego z nic wyciąć środek - można użyć np. korka od wody, kieliszka, noża lub wykrawacza do ciastek.

Ciasto:

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście żytnim
Ciasto nalezy doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Przed smażeniem:

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście żytnim
Każdy krążek powinien być dokładnie pokryty ciastem.

Każdy krążek cukinii obtoczyć w mącę, a następnie bardzo dokładnie w uprzednio przygotowanym cieście.

Smażenie:

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście żytnim
Cukinia powinna być miękka, a ciasto zarumienione.

Krążki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości cukinii oraz rumianego ciasta.