Sposób przygotowania:
Lody z kaszą manną
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do reszty mleka wbić jajka i dobrze roztrzepać. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszy powoli wlewać roztrzepane z mlekiem jajka. Podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając (nie gotować!). Płyn dobrze ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Śmietanę delikatnie wymieszać z kaszą z jajkami. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 25 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.