Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Łopatka faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepsze domowe pieczone rolady

Łopatka faszerowana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łopatka faszerowana

 

  • Łopatka b/k -2 kg
  • mięso mielone -450 g
  • pieczarki -350 g
  • cebula -1 szt
  • sól i pieprz
  • jajko 2 szt
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Łopatka faszerowana
Mięso rozkroić tak żeby powstała księga, pobić lekko tłuczkiem. Natrzeć łopatkę przyprawą do mięsa wieprzowego, odstawić na całą noc do lodówki. FARSZ Pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć cebulę na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać pieczarki, udusić. Mięso mielone wymieszać z cebulką i pieczarkami, dodać jajka, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Farsz rozłożyć na łopatce, ciasno zwinąć w roladę, włożyć w siatkę. Gotową roladę włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stop. Piec przez ok.2 godzin
Łopatka faszerowana
Łopatka rozkrojona, lekko rozbita i obsypana przyprawą do wieprzowiny