eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Łopatka musztardowo-imbirowa Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna pieczeń wieprzowa o wyrazistym smaku z dość ostrym sosikiem.

Łopatka musztardowo-imbirowa Eli

Składniki:

Łopatka musztardowo-imbirowa Eli

 

  • 1 kg łopatki
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku (może być mniej)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżki przyprawy do pieczeni
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 kostka mięsna
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Łopatka musztardowo-imbirowa Eli
Cebule i czosnek obrać z łupinek.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.W rondlu rozgrzać olej,włożyc łopatkę i obsmażyć ze wszystkich stron.Obsmażone mięso posmarować ze wszystkich stron musztardą i włożyć do rondla w którym było obsmażane.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,imbir,przyprawę do pieczemi,paprykę,kostkę mięsną,sos sojowy,pieprz i jeszcze chwilę smażyć.Mięso podlać wodą i dusić do miękkosci.W razie potrzeby podlewać jeszcze wodą.Gotową łopatkę wyjąć na półmisek.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podać osobno w sosjerce.Smacznego!



Ja podałam łopatkę z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i kapustą czerwoną (przepis w mojej galerii).

Tagi:

przyprawy sosy