Sposób przygotowania:
Łopatka na czosnkowo
Trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i łączymy z kopistą łyżką majonezu. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na grubsze plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy czosnek i mięso obtaczamy w masie czosnkowo majonezowej. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz a można na noc.
Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące. Pozostały czosnek kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i kładziemy przygotowaną łopatkę. Obsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i podlewamy wodą albo bulionem i dusimy mięso do miękkości i powstania sosu.
Mięso w czasie duszenia odwracamy. Jeśli potrzebujemy więcej sosu można podlać mięsko wodą albo bulionem i zagęścić mąką.
Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące. Pozostały czosnek kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i kładziemy przygotowaną łopatkę. Obsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i podlewamy wodą albo bulionem i dusimy mięso do miękkości i powstania sosu.
Mięso w czasie duszenia odwracamy. Jeśli potrzebujemy więcej sosu można podlać mięsko wodą albo bulionem i zagęścić mąką.