katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łopatka na czosnkowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny kawałek mięsa pachnący czosnkiem. Mięsko ze sosem to smaczny dodatek do obiadu.do ziemniaków czy klusek ziemniaczanych.

Łopatka na czosnkowo

Składniki:

Łopatka na czosnkowo

 

Sposób przygotowania:

Łopatka na czosnkowo
Trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i łączymy z kopistą łyżką majonezu. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na grubsze plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy czosnek i mięso obtaczamy w masie czosnkowo majonezowej. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz a można na noc.

Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące. Pozostały czosnek kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i kładziemy przygotowaną łopatkę. Obsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i podlewamy wodą albo bulionem i dusimy mięso do miękkości i powstania sosu.

Mięso w czasie duszenia odwracamy. Jeśli potrzebujemy więcej sosu można podlać mięsko wodą albo bulionem i zagęścić mąką.