katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łopatka pieczona w plastrach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobre mięsko i robi się samo bez stania przy patelni. Choć duszone też się robi samo ale tym razem wetknęłam do piekarnika.

Łopatka pieczona w plastrach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łopatka pieczona w plastrach

 

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona w plastrach
Mięso umyć osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem.

Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Poszłam na łatwiznę i dodałam czosnek granulowany zamiast świeży. Oprószamy jakaś dowolną przyprawą ja trochę majerankiem.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, Podlewamy trochę bulionem, dodajemy liść laurowy i obkładamy pokrojoną cebulą i skrapiamy olejem.

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Po 30 min folię zdejmujemy i pieczemy do miękkości sprawdzamy czy upieczone Może to być 20 a może być jeszcze ok 35- 40 minut.
Łopatka pieczona w plastrach
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Łopatka pieczona w plastrach
Mięso kroimy w grubsze plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem.
Łopatka pieczona w plastrach
Plastry sera oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem ,papryka i dowolna przyprawą.
Łopatka pieczona w plastrach
Cebulę obieramy, kroimy i obkładamy mięso w naczyniu.
Łopatka pieczona w plastrach
Upieczone już mięsko.