Sposób przygotowania:
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą
Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty umieściłam w miseczce i wymieszałam. Otrzymaną papką dokładnie natarłam mięso, zawinęłam je w folię śniadaniową i włożyłam do lodówki, gdzie przeleżało sobie spokojnie półtora dnia, bo nie miałam czasu wcześniej go upiec. Po tym czasie łopatkę zapakowałam w kawałek rękawa do pieczenia, dokładnie zawiązałam końce na kształt cukiereczka, a od wierzchu zrobiłam kilka dziurek wykałaczką. Rękaw przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1 godzinę w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Po tym czasie delikatnie, żeby się nie poparzyć parą, rozcięłam rękaw, mięso wyjęłam do ostudzenia, a powstały podczas pieczenia sos zlałam do słoiczka, aby na drugi dzień go zagęścić i wykorzystać do polania mięsa.
kołczu
edytaha
Dziękuję :)
gosia56
edytaha
Wpadaj na obiadek, właśnie grzeję w sosiku, podam z ziemniakami i brokułem :)
gosia56
To poczekaj trochę już sie zbieram będe niedługo.
edytaha
Już szykuję jeszcze jedno nakrycie :D
gosia56
Już szykuję jeszcze jedno nakrycie :D[/quote
Ale niewiem czy trafię do Ciebie.
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko, ale już przestała wyglądać, bo właśnie skonsumowaliśmy ostatni kawałeczek :)
iziona
edytaha
:)
msewka
edytaha
:)
U mnie jest kiepsko z tolerancja pikantności, dlatego dałam taką niedużą ilość, ale oczywiście jeśli ktoś lubi na ostro, to czemu nie? :)
Netka
edytaha
Dziękuję Netko :)