Sposób przygotowania:
Łopatka w sosie korniszonowym
Mięso natrzeć solą , pieprzem, papryką i zostawić na godzinę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dorzucić pokrojone cebule . Zalać wodą tak by zakryła mięso i dusić aż mięso będzie miękkie , a płyn odparuje do objętości ok. 1,5 szklanki . Wyjąć mięso . Sos przetrzeć .Dolać śmietankę .
Mięso odłożyć by trochę ostygło i podzielić na porcje ( jak ,,odpocznie ,, to nie kruszy się ).Pokroić na 10 plastrów . Rozłożyć na porcje ( zależy ile osób i jakie porcje jada u nas ) i na tyle samo porcji rozdzielić sos ( przykładowo ja te 10 plastrów dzielę po 2 szt. na 5 obiadów - tak samo rozdzielam sos na 5 części i tak mrożę w pojemniczkach ) .
Teraz na bazie sosu od pieczenia robię sos korniszonowo-pieczeniowy .Podaję tu proporcje na 2 osoby ( do 2 plastrów ) .Korniszony pokroić w drobną kostkę . W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie korniszony . Smażyć chwilę mieszając . Dolać sos od pieczenia ( tyle ile przypadło na 2 porcje - ok.1/2 szklanki ) i dusić chwilę . Doprawić do smaku .
Włożyć plastry mięsa i podgrzać na małym gazie .
Mięso odłożyć by trochę ostygło i podzielić na porcje ( jak ,,odpocznie ,, to nie kruszy się ).Pokroić na 10 plastrów . Rozłożyć na porcje ( zależy ile osób i jakie porcje jada u nas ) i na tyle samo porcji rozdzielić sos ( przykładowo ja te 10 plastrów dzielę po 2 szt. na 5 obiadów - tak samo rozdzielam sos na 5 części i tak mrożę w pojemniczkach ) .
Teraz na bazie sosu od pieczenia robię sos korniszonowo-pieczeniowy .Podaję tu proporcje na 2 osoby ( do 2 plastrów ) .Korniszony pokroić w drobną kostkę . W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie korniszony . Smażyć chwilę mieszając . Dolać sos od pieczenia ( tyle ile przypadło na 2 porcje - ok.1/2 szklanki ) i dusić chwilę . Doprawić do smaku .
Włożyć plastry mięsa i podgrzać na małym gazie .