Sposób przygotowania:
Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą gryczanąWykonanie gulaszu :
Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy. Kroimy większą kostkę i wkładamy do garnka. Smażymy na odrobinie smalcu , tak aby zarumienić trochę. Zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie listek laurowy i gotujemy na małym ogniu.
Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy jak chcecie bo i tak nam się rozpłyną w sosie. Całość gotujemy koło godziny, sprawdzamy czy mięso już jest miękkie. Kiedy mięsko miękkie, a sos doprawiony zalewamy śmietaną ( do słoiczka wlewam wywar z przygotowanego sosu i dodaje do niego śmietanę zakręcam słoiczek i trzęsę nim, aż połączy się śmietana z wywarem , dodaje do mięsa i chwilkę mieszam i gulasz zrobiony.
Gotuje dwa woreczki kaszy, będą 4 porcję, nakładam na talerze, dodaje pyszny gulasz i kiszonego ogórka. Przepyszne jesienne danie.