Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna łopatka podana w sosie z ostrej musztardy.

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

 

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso na złoty kolor. Przełożyć do rondelka, a na tym samym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulkę, dodać do mięsa, zalać 700 ml wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach. Dusić pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu. Na koniec dodać musztardę, a powstały sos doprawić do smaku kucharkiem, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zagotować. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody, wlać do sosu. Ponownie zagotować. Ewentualnie doprawić. Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym
Mięso podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym
Zalać wodą, dodać lisćie laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym
Dodać musztardę oraz przyprawy, sos zagęścić.