Sposób przygotowania:
Łopatka wieprzowa z kurkami Eli
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Połączyć ocet jabłkowy,olej,sos chili,sos sojowy,,czosnek,paprykę słodką,przyprawę grillową i pieprz.Powstałą marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki na noc.Kurki obrać,umyć i odsączyć.Cebule drobno pokroić.Czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso oczyścić z marynaty.Olej z marynaty zlać do rondla,rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać 2/3 posiekanej cebuli,czosnek,pozostałą marynatę i smażyć aż cebula się zeszkli.Całość podlać wodą i dusić około 50-60 minut.Co jakiś czas podlewać wodą.Na patelni rozgrzać masło,dodać kurki,pozostałą cebulę,pieprz i smażyć aż odparuje sok.15 minut przed końcem duszenia dodać do mięsa kurki i jeszcze dusić razem.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z mlekiem,wlać do sosu i zagotować.Mięso podzielić na porcje.Sos podawać w sosjerce.Smacznego!