Sposób przygotowania:
Łopatka wieprzowa z kaszą gryczaną
1. Łopatkę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. 2. Podsmażyć mocno z obu stron na patelni. 3. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, dusić razem kilka minut. 4. W garnku rozpuścić kostkę wołową w wodzie (ok. 1 litra) 5. Do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować ok 40 minut na wolnym ogniu. 6. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i pokroić pomidorki. 7. Gdy mięso będzie miękkie , ująć szklankę sosu i rozprowadzić w nim mąkę, mieszając dokładnie, aż nie będzie grudek. Dodać zaprawę do garnka, zamieszać i gotować 10 minut doprawiając solą czosnkową i pieprzem. 8. Podawać z kaszą i surówką (lub ogórkiem kiszonym / kapustą kiszoną)