ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Łopatka z dzika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne mięsko z dzika duszone z cebulką i marchewką

Łopatka z dzika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łopatka z dzika

 

  • 1,5kg łopatki z dzika
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 5-6 łyżeczek przyprawy do dziczyzny Prymat
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Łopatka z dzika
Łopatkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Osuszamy i osypujemy przyprawą do dziczyzny i odstawiamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i kładziemy na niej łopatkę. Obsmażamy z obu stron, zmniejszamy ogień i podlewamy wodą i dusimy ok 1,5 godziny. W tym czasie obracamy co jakiś czas mięso i uzupełniamy niedobór wody. Obieramy marchewkę i cebulę. Marchew kroimy w grubsze słupki, cebulę w średniej grubości piórka i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy ok pół godziny do miękkości mięsa i warzyw.
Łopatka z dzika
Łopatkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na mniejsze kawałki Osuszamy i osypujemy przyprawą do dziczyzny i odstawiamy na noc do lodówki Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i kładziemy na niej łopatkę Obsmażamy z obu stron zmniejszamy ogień i podlewamy wodą i dusimy ok 1 i 1/2h
Łopatka z dzika
Obieramy marchewkę i cebulę Marchew kroimy w grubsze słupki cebulę w średniej grubości piórka i dodajemy do mięsa

Tagi:

przyprawy