SUPERPRZEPIS

Łopatka z nutką kminku

  • 8
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Łopatka z nutką kminku Więcej zdjęć (5)

Dodatek kminku sprawia że sosik jest aromatyczny i pyszny:)

Składniki:

Łopatka z nutką kminku

 

  • około kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki planty, lub smalcu
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2-3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 8-10 kulek pieprzu, może być kolorowy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
  • kucharek lub vegeta ( najlepsza własna, domowa)około łyżeczki ( wg smaku)
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Łopatka z nutką kminku
Mięso myję i osuszam, kroję na 4-5 części. W rondlu rozgrzewam tłuszcz, i obsmażam mięso z każdej strony, jak mięsko puści sok dodaję przyprawy, listek, ziele, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki i kminek. Mieszam cały czas aby się nie przypaliło. W między czasie gotuję wodę w czajniku, i zalewam gorącą wodą mięso. Dodaję paprykę i vegetę . Duszę około półtorej godziny ( zależy od mięsa) . Po tym czasie zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną. Można doprawić do smaku jesli za mało słone;)

Podaję z ziemniakami i z zieloną fasolką szparagową. Smacznego.
Łopatka z nutką kminku
Mięso myję i osuszam, kroję na 4-5 części. W rondlu rozgrzewam tłuszcz, i obsmażam mięso
Łopatka z nutką kminku
obsmażam mięso z każdej strony, jak mięsko puści sok dodaję przyprawy, listek, ziele, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki i kminek
Łopatka z nutką kminku
zalewam gorącą wodą mięso, dodaję paprykę i vegetę
Łopatka z nutką kminku
zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, i gotowe

Tagi:

domowe