Sposób przygotowania:
Łopatka z piekarnika
Mięso myjemy osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojonym czosnkiem a następnie obsypujemy majerankiem. Mięso zwijamy, przekładamy do naczynia. obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i odstawiamy na najmniej 2 godz.
Po wyjęciu z lodówki obwiązujemy mięso nicią i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy trochę olejem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy do miękkości ok 100 minut w 190 stopniach.
Na początku pieczenia mięso można przykryć folią aluminiową.
Po wyjęciu z lodówki obwiązujemy mięso nicią i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy trochę olejem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy do miękkości ok 100 minut w 190 stopniach.
Na początku pieczenia mięso można przykryć folią aluminiową.