katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łopatka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łopatka wystudzona jest dobra na kanapki a plaster gorącej l łopatki prosto z piekarnika jest smaczny do obiadu.

Łopatka z piekarnika Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łopatka z piekarnika

 

  • łopatka wieprzowa 1 1/2 kg
  • czosnek 3 duże ząbki
  • majeranek 1 kopiasta łyżka
  • cebula 2 szt
  • sól morska i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Łopatka z piekarnika
Mięso myjemy osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojonym czosnkiem a następnie obsypujemy majerankiem. Mięso zwijamy, przekładamy do naczynia. obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i odstawiamy na najmniej 2 godz.

Po wyjęciu z lodówki obwiązujemy mięso nicią i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy trochę olejem i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy do miękkości ok 100 minut w 190 stopniach.

Na początku pieczenia mięso można przykryć folią aluminiową. 
Łopatka z piekarnika
Mięso myjemy i osuszamy, można ściąć trochę tłuszczyku.
Łopatka z piekarnika
Mięso oprószamy solą, pieprzem i obkładamy pokrojonym czosnkiem.
Łopatka z piekarnika
Obsypujemy majerankiem i zwijamy mięso .
Łopatka z piekarnika
Owiniętą nicią łopatkę pieczemy w piekarniku.
Łopatka z piekarnika
Smaczne mięsko na kanapki.

Tagi:

mięso danie