eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zatopione pulpety wieprzowe Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam ziołowe pulpety wieprzowe smażone w głębokim tłuszczu. Gotowe pulpety włożyłam do zalewy octowej.

Zatopione pulpety wieprzowe Eli

Składniki:

Zatopione pulpety wieprzowe Eli

mięso

  • 1 kg mięsa szynki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

pozostałe składniki pulpetów

dodatki

zalewa

Sposób przygotowania:

Zatopione pulpety wieprzowe Eli

przygotowanie składników pulpetów

Zatopione pulpety wieprzowe Eli
Opłukaną i osuszoną szynkę zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić i zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie składników pulpetów cd

Zatopione pulpety wieprzowe Eli
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę i czosnek.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę, czosnek i usmażyć.

przygotowanie składników pulpetów cd

Zatopione pulpety wieprzowe Eli
Na talerzu przygotować wszystkie przyprawy.

Przygotować przyprawy : oregano, bazylię, rozmaryn, sól, pieprz i przyprawę do mięs.

przygotowanie pulpetów

Zatopione pulpety wieprzowe Eli
Do mięsa dodać pozostałe składniki pulpetów.

Do miski z mięsem dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy, bułkę tartą. Jajka wybić pojedynczo do kubka i wlewać do pozostałych składników.

przygotowanie pulpetów cd

Zatopione pulpety wieprzowe Eli

Z masy mięsnej formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtoczyć w bułce tartej.

przygotowanie pulpetów cd

Zatopione pulpety wieprzowe Eli

Do rondla wlać olej i rozgrzać. Do gorącego oleju wrzucać po kilka pulpetów i smażyć na złoty kolor.

przygotowanie zalewy

Zatopione pulpety wieprzowe Eli

Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół krążki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cebulę, sól i cukier do smaku. Zalewę gotować około 10 minut. Gorące pulpety włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą i zakręcić. Po ostudzeniu włożyć do lodówki. Smacznego!