Sposób przygotowania:
Łosos na trawce
Brokuly odsaczamy z wody w ktorej sie gotowaly, szklanke owej wody pozostawiamy na sos. W rondelku roztapiamy lyzke masla i dodajemy lyzke maki, nastepnie szybko dolewamy odrobine brokulowej wody i mieszamy az zgestnieje (maka sie rozpusci i bedzie cos w stylu sosu) caly czas dolewamy tej odrobine wody i mieszamy zmniejszamy ogien i dodajemy do smaku przyprawy (najlatwiej z 1/4 kostki rosolowej ale ilosc przypraw zalezy od ilosci soli przy gotowaniu brokulow nie chcemy przesolic) na koniec dodajemy smietanke i mieszamy przez chwile. Odstawiamy z ognia dodajemy odsaczone brokuly - rozdrabniamy na miazge, na koniec dodajemy ugotowane wczesniej i rozdrobnione ziemniaki. Gotowe. Rozgrzewamy grill lub patelnie z rowkami kladziemy rybke pieczemy az uznamy ze jest odpowiednia i gotowa. Rybe mozna doprawic wedle uznania. Na talerz nakladamy trawke :) a na nia rybke w moim przypadku proporcje to (6-7 lyzek trawki na 2 porcje rybki) Mozna podawac z kwaskowa surowka. Sama trawke mozna podawac jako oddzielne danie np do kotletow to dobry pomysl aby przekonac warzywne niejadki do brokolow jako ze ich nie widac nie beda protestowac. Smacznego
msewka