KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Łosoś po tajsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Łosoś po tajsku na grzance.

Łosoś po tajsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łosoś po tajsku

 

  • 150 gramów świeżego łososia,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1/4 papryki,
  • ostry sos do smaku,
  • sos sojowy i rybny do smaku,
  • 1/2 łyżki brązowego cukry,
  • 70 mililitrów czerwonego wytrawnego wina,
  • kawałek bagietki,
  • garść zielonej sałaty,
  • pomidor do dekoracji,
  • sól, pieprz i cytryna do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Łosoś po tajsku
Jako pierwsze przyrządzamy sos, na rozgrzaną patelnię dodajemy kolejno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, wszystko smażymy kilka minut, następnie doprawiamy cukrem, sosem sojowym i rybny oraz pozostałymi przyprawami, na koniec pokrojona papryka. Gotowy sos odstawiamy w gorące miejsce. Przygotowujemy cienkie grillowane grzanki z bagietki. Łososia posypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną, smażymy z każdej strony na patelni po kilka minut z każdej strony. Na talerz układamy grzanki, pokrojoną sałatę, łososia i gotowy sos.SMACZNEGO.
Łosoś po tajsku
Przygotowujemy grillowaną grzankę z zieleniną.

Tagi:

sałata sosy