Sposób przygotowania:
Łosoś z Grilla Przekładany Cytryną
Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na dwie równe porcje. Do małej miseczki wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, następnie wyciskamy 1 ząbek czosnku, wsypujemy szczyptę pieprzu, szałwii, tymianku, bazylii, curry i imbiru mielonego i mieszamy. Pierwszy płat łososia kładziemy na folię aluminiową (należy przygotować sobie z folii rękaw do pieczenia), skórą do dołu, a różową część smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Następnie na łososia kładziemy cytrynę (cytrynę należy obrać ze skórki i pokroić w plasterki). Drugi płat łososia również smarujemy marynatą i kładziemy na 1 płat, teraz należy zaszyć rybę. Wbijamy dookoła wykałaczki. Przygotowanego łososia przykrywamy folią aluminiową, następnie zwijamy po bokach i z przodu tak, aby powstał z folii rękaw do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 2h. Po upływie tego czasu do nagrzanego piekarnika na 200°C (można użyć również funkcji grilla, jeśli ktoś posiada w swoim piekarniku) wkładamy łososia, po 5 minutach temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180°C i pieczemy 45 minut. Rybę zostawiamy jeszcze w piekarniku na 15 minut.