sakura

sakura

Kucharz
[Przepisów: 4]

Łosoś teriyaki z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkim w przygotowaniu daniem jest łosoś teriyaki. Można go nie tylko grillować, ale też smażyć na patelni lub piec w piekarniku.

Łosoś teriyaki z grilla

Składniki:

Łosoś teriyaki z grilla

 

  • 4 filety z łososia bez skóry, każdy po około 200 g
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu
  • 4 łyżki sosu teriyaki

 

Sposób przygotowania:

Łosoś teriyaki z grilla

Podgrzać niewielką patelnię i wsypać na nią ziarna sezamu. Podgrzewać kilka minut, często mieszając, aż sezam stanie się złocisty i zacznie strzelać.


Łososia należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie polać sosem teriyaki. Przykryć i odstawić  w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu osączyć  rybę z marynaty i grillować w oleju z obu stron na brązowo. Na koniec łososia posypać prażonymi ziarnami sezamu.


Łososia można podawać wraz z makaronem chińskim lub ryżem i białym winem. Tak przygotowana potrawa będzie stanowiła doskonałe urozmaicenie przyjęcia na świeżym powietrzu i na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.  


Tagi:

sosy beza bezy