iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Łosoś na pierzyńce z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo dobry łosoś na kapuście pod ciastem francuskim. Smakuje na zimno jak i na ciepło. Można podać w większym kawałku lub pokroić na grubsze plastry,

Łosoś na pierzyńce z kapusty

Składniki:

Łosoś na pierzyńce z kapusty

 

  • ciasto francuskie

 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej

 

  • 1 cebula

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

 

 

 

 

  • koperek 2 pęczki

 

  • majonez 2 łyżki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na pierzyńce z kapusty
Kapustę obgotowujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Cebulę obieramy i siekamy. ugotowaną kapustę odciskamy. Na maśle podsmażamy cebulkę . dodajemy kapustę i smażymy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Łososia myjemy osuszamy odcinamy skórę. Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Na ciasto kładziemy kapustę na nią łososia solimy z wierzchu. Nakrywamy ciastem i zlepiamy .Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 min . Pieczemy w 190 stopniach. Robimy sos. Mieszamy jogurt z majonezem. Solimy do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekany koperek. Mieszamy. chłodzimy. Upieczonego łososia podajemy z sosem.

Tagi:

kapusta ciasto