Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na wigilijnym stole obowiązkowo muszą pojawić się ryby. W moim domu tradycja miesza się z nowoczesnością, dlatego też obok typowo wigilijnego karpia na stole pojawi się na pewno łosoś - być może w takim właśnie wydaniu.

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną i migdałami

Składniki:

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną i migdałami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 porcje łososia - każda po ok. 80 g
  • 3 łyżki żurawiny ze słoiczka
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz
  • musztarda (po płaskiej łyżeczce na porcję łososia)
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną i migdałami

ETAP 1:

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną i migdałami
Każdą porcję ryby przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy musztardą

Łososia pozbawiamy ości i skórki. Każdą porcję ryby posypujemy z obu stron solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wierzch ryby smarujemy musztardą.

ETAP 2:

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną i migdałami
Na każdej porcji łososia układamy płatki migdałowe

Na każdej porcji łososia układamy płatki migdałowe,

ETAP 3:

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną i migdałami
oraz rozsmarowujemy żurawinę ze słoiczka

oraz rozsmarowujemy żurawinę ze słoiczka.

ETAP 4:

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną i migdałami
Łososia owijamy ciastem francuskim i pieczemy

Ciasto francuskie kroimy na 3 równe części.

Każdą porcję łososia z dodatkami owijamy ciastem, robimy w nim 3 skośne nacięcia.

Rybę w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby między poszczególnymi porcjami zachować odstęp. Pieczemy przez 20-25 minut w 220 st. C.


Tagi:

ryby okazje