Migdały zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników odżywczych. Nie bez powodu otrzymały zaszczytne miano „super food”. Oprócz tego, że są bardzo zdrowe, wspaniale smakują, są wyśmienitą przekąską oraz składnikiem wielu potraw, a w szczególności deserów.
 
Z migdałów można przygotować pyszne, nieskazitelnie białe mleko migdałowe oraz aromatyczny marcepan. Mielone migdały lub płatki migdałowe są znakomite jako posypka do ciast i deserów. Świetnie sprawdzają się również, jako wytrawna panierka do różnego rodzaju kotletów.
 
Najpopularniejsze migdały kalifornijskie są duże i bardzo delikatne w smaku. Mają grubą, brązową skórkę, którą najlepiej usunąć. Warto to zrobić szczególnie przed przygotowaniem: marcepana, migdałowego mleka, prażonych migdałów, migdałów w karmelu czy lukrze. Moczone przez całą noc w przegotowanej (ale nie gorącej) wodzie migdały bardzo łatwo pozbawić łupinki. Zdejmuje się ją ściskając w palcach migdał z grubszej strony. Wersja ekspresowa obierania migdałów to ich blanszowanie. Migdały zanurza się we wrzątku na 10 minut, po czym przelewa bardzo zimną wodą. Migdały można obrać z łupinki samodzielnie lub kupić już obrane np. w formie płatków.
 
Mąka migdałowa powstaje z drobno zmielonych i obranych ze skórki migdałów. Jest bezglutenowa oraz uważana za jedną z najzdrowszych, ponadto ma bardzo delikatny i lekko słodki smak. Zawiera około 2 razy mniej kalorii, niż mąka pszenna i ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest szczególnie osobom, które są na diecie odchudzającej. Mąka migdałowa znakomicie sprawdza się w omletach, ciastach i babeczkach. Można ją jeść na surowo, np. w formie posypki oraz dodatku do owocowych lub warzywnych koktajli bądź smoothie.
 
Najszybszy przepis na mleko migdałowe to zmieszanie mąki migdałowej z wodą. Innym sposobem jest zbledowanie namoczonych wcześniej i obranych migdałów z wodą i przecedzenie powstałego płynu. 

Znaleźliśmy 36 przepisów w kategorii Migdały