haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 444]

Łosoś w sosie harissa z ziołowym puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś smakuje w każdym wariancie: na parze, pieczony, na słodko-kwaśno i na ostro. To bardzo elegancka ryba i chociaż ma grupę przeciwników, to właśnie po łososia sięgamy najczęściej!

Łosoś w sosie harissa z ziołowym puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w sosie harissa z ziołowym puree

Na ostry sos harissa:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pasty Harissa
  • sok z 1 cytryny

Na kolorowe ziemniaczki:

  • 700 g ziemniaków
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • duża garść świeżej kolendry
  • duża garść świeżej mięty
  • 4 czerwone papryki konserwowe

Ponadto

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie harissa z ziołowym puree
1. Z łososia zdjęłam skórę, posoliłam i włożyłam do naczynia żaroodpornego, lekko wysmarowanego olejem.

2. Czosnek, pastę harissa, kminek, kolendrę, paprykę i sok z cytryny włożyłam do blendera i zmiksowałam na gładką pastę.

3. Pastą posmarowałam wierzch ryby i zapiekałam w temperaturze 220*C przez 20-30 minut.

4. Ziemniaki ugotowałam do miękkości. Kolendrę i miętę drobno posiekałam, a paprykę pokroiłam w drobna kosteczkę.

5. Ugotowane ziemniaki rozgniotłam na puree, dodałam bulion, zmielony kminek, posiekane zioła i paprykę. Wymieszałam.

6. Fasolkę ugotowałam i gorąca wymieszałam z łyżeczka masła.
Łosos w sosie harissa z ziołowym puree
Dodatki do ziemników drobno kroimy bardzo drobno.
Łosos w sosie harissa z ziołowym puree
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na puree i mieszamy z dodatkami.
Łosos w sosie harissa z ziołowym puree
Blendujemy razem wszystkie skladniki pasty harissa.
Łosos w sosie harissa z ziołowym puree
Pastą smarujemy kawałki łososia i zapiekamy.

Tagi:

dania