Sposób przygotowania:
Łosoś w zapiekance
Łososia kroimy w kostkę, i przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sok z cytryny,oliwę ,sól i pieprz. Wkładamy na ok. 8 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (zapiekanie grzałka górna i dolna). Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Brokuła wrzucamy do wrzącej ,osolonoje wody i gotujemy ok. 6 minut. Do rondelka wkładamy mascarpone , parmezan (odrobinę zostawić na wierzch), roztapiamy na małym ogniu, następnie wlewamy mleko,mieszamy, doprawiamy solą,pieprzem i gałką. Makaron mieszamy z przygotowanym sosem oraz mozzarellą pokrojoną w kostkę i dodajemy do łososia, dodajemy też brokuły. Całość delikatnie i równomiernie mieszamy. Resztkę parmezanu mieszamy z pokruszonymi płatkami migdałowymi. Całością posypujemy wierzch zapiekanki, którą zapiekamy kolejne 15 minut.