ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Łosoś w zapiekance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zapiekanka z łososiem, makaronem i brokułami

Łosoś w zapiekance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w zapiekance

 

  • ok.130 g makaronu duże świderki
  • 300 g świeżego łososia
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 125 g mozzarelli
  • 125 g mascarpone
  • łyżka soku z cytryny
  • ok. 20 -30 g startego Grana Padano
  • mała garść płatków migdałowych
  • 125 ml mleka
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Łosoś w zapiekance
Łososia kroimy w kostkę, i przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sok z cytryny,oliwę ,sól i pieprz. Wkładamy na ok. 8 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (zapiekanie grzałka górna i dolna). Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Brokuła wrzucamy do wrzącej ,osolonoje wody i gotujemy ok. 6 minut. Do rondelka wkładamy mascarpone , parmezan (odrobinę zostawić na wierzch), roztapiamy na małym ogniu, następnie wlewamy mleko,mieszamy, doprawiamy solą,pieprzem i gałką. Makaron mieszamy z przygotowanym sosem oraz mozzarellą pokrojoną w kostkę i dodajemy do łososia, dodajemy też brokuły. Całość delikatnie i równomiernie mieszamy. Resztkę parmezanu mieszamy z pokruszonymi płatkami migdałowymi. Całością posypujemy wierzch zapiekanki, którą zapiekamy kolejne 15 minut.
Łosoś w zapiekance
łososia kroimy w kostkę i wcześniej zapiekamy
Łosoś w zapiekance
sos z mozzarellą i ugotowanym makaronem mieszamy
Łosoś w zapiekance
posypka na wierzch zapiekanki z parmezanu i migdałó
Łosoś w zapiekance
zapiekanka przed włożeniem do piekarnika

Tagi:

makaron